Klara Kuiper

Hoe werk ik

Klara Kuiper (29 november 1957 Almelo)

Opleiding Academie Minerva 1989 - 1995

Werkwijze
In mijn werk hebben dieren altijd een grote rol gespeeld. Ik tekende als kind al paarden. Ik was ook altijd op boerderijen te vinden, tussen de koeien en de paarden. En ik kwam ook vaak met allerlei gewonde of gevonden dieren thuis.
Later kregen vogels veel aandacht in mijn werk. Vooral in prenten heb ik veel vogels uitgebeeld. Inmiddels teken, schilder en boetseer ik heel veel verschillenden dieren Na mijn opleiding ben ik mij gaan verdiepen in het ruimtelijk uitbeelden van dieren. Op de avondopleiding was daar geen ruimte voor. In 1998 ben ik begonnen met het boetseren in was. Door deze geboetseerde vormen te laten gieten in brons ontstonden mijn eerste beeldjes. Inmiddels maak ik ook stenen beelden.

Ik maak van dieren heel veel schetsen. Ik ga bijvoorbeeld naar de dierentuin of sta aan het weiland te schetsen. Ik vind dat je zo een dier veel beter leert kennen en vooral ook de houdingen beter kunt vastleggen Je kunt het gedrag dan heel goed bestuderen. Ik maak ook wel foto’s maar dan slechts ter ondersteuning, en voor de kleur als ik er bijvoorbeeld een schilderij van ga maken. Ik boetseer ook wel direct naar voorbeeld. Zo heb ik een chimpansee in was geschetst in Burgers Zoo. Het beeldje het ‘veulen’ heb ik rechtstreeks aan het weiland vastgelegd, toen het veulen daar met zijn moeder liep. Het veulentje viel op door zijn sierlijkheid. Van de eigenares hoorde ik dat er Spaans bloed inzat.

Dieren in het algemeen zullen altijd een grote rol in mijn werk blijven spelen. Ik vind ze aandoenlijk, stoer, sterk, kwetsbaar of grappig en probeer dat uit te beelden.
Maar inmiddels komen er ook steeds meer mensen in mijn werk en wordt het schilderwerk ook kleurrijker. Ik ben op dit moment bezig met het thema: relatie tussen mens en dier.